16 iulie 2012

Palarie'ntr-un picior... stiti voi...



busteni
doape inoculate cu spori
bormasina
ceara
ceva munca
recolta de shiitake in aer liber..

imi convine...

3 comentarii:

Cristina spunea...

Uau! parca vad stivele de busteni pe care "infloresc" ciupercute.
Si iat ce-am putea face (printre multe altele):

PUI DULCE-IUTE CU SHIITAKE
Bucatarie: coreean

Ingrediente:

500 g piept de pui dezosat, fara piele, feliat
8 ciuperci shiitake uscate
150-200 g pesmet, sau amidon
ulei pentru prajit
1 ardei iute mare, verde, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
1 ardei iute mare rosu, curatat de seminte si taiat fasiute subtiri
putin ardei iute tocat, de ambele culori
4 mieji de nuca, tocati
sare
piper negru, macinat
1 lingura de vin de orez (sau vin alb, sec)
4 catei de usturoi, pisati
1/2 ceapa, tocata marunt
2 cm bucata de ghimbir, data prin razatoare
1 limeta, sucul de la
1 lingura de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 lingurita de kochujang (sau orice fel de pasta de ardei iute)
3 linguri de sos de soia dark
15 catei de usturoi, decojiti si lasati intregi
1 lingura de miere
taitei de celofan, sau de orez, pentru servit
Instructiuni:

Se combina intr-un castron mare vinul de orez cu 1 lingura de sos de soia, ghimbir, suc de limeta, usturoi pisat si ceapa tocata. Se adauga feliutele de carne si se amesteca bine. Se lasa carnea la marinat 30 de minute.
Se spala bine ciupercile uscate si se pun la inmuiat, intr-o craticioara cu apa clocotita, timp de 30 de minute. Cand s-au rehidratat, se scurg (se pastreaza lichidul in care au fost inmuiate), se indeparteaza coditele tari, iar palariile se taie fasiute.
Se scot feliutele de carne din castron si se tavalesc prin pesmet, cu grija, ca sa se acopere in mod uniform.
Se pune ulei intr-un wok, la foc mediu, cat acesta sa fie plin pe sfert. Se incinge bine uleiul. Se adauga feliile de carne si se prajesc 3-5 minute, pana se rumenesc uniform. Se scot si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se amesteca intr-o cratita uleiul de arahide cu pasta de ardei iuti, catei de usturoi intregi, miere, restul de sos de soia si lichidul in care au fost inmuiate ciupercile (se pune tot, sau doar o parte, cat sa regleze consistenta sosului). Se incinge mixtura, pe flacara medie. Cand sosul bolboroseste, se adauga carnea prajita si ciupercile si se amesteca bine de tot.
Se lasa mixtura sa fiarba pana ce sosul formeaza o glazura groasa deasupra bucatilor de pui. Se adauga ardeii iuti si nuca tocata si se amesteca rapid. Se transfera carnea in farfurii individuale, si se serveste cu taitei de celofan ori de orez, sau chiar cu orez fiert.

Cristina spunea...

Si inca una:

VITA CU BROCCOLI, MAZARE, ARDEI SI CIUPERCI

Ingrediente:
3 linguri sos de soia,
2 linguri zahar brun, 2 linguri ulei de masline,
450 g friptura de vita, taiata transversal in suvite groase de 0.3 cm,
1 capatana de broccoli mica, taiata in buchete lungi de 10 cm,
2 cani ciuperci shiitake, doar palariile, taiate felii,
1 ardei gras rosu, curatat, taiat felii subtiri,
1 cana pastai de mazare, curate de ate,
4 cepe verzi, taiate pe diagonala in bucati de 0.5 cm,
1 lingura usturoi, tocat marunt,
1 lingura ghimbir proaspat, curatat, tocat fin,
1 varf de cutit boaia iute de ardei,
1/3 cana supa de pasare, degresata,
1 lingura otet balsamic, 2 lingurite amidon.

Mod de preparare:
Intr-un castron de marime medie se amesteca o lingura sos de soia cu zaharul. Se adauga carnea de vita. Se agita pentru a se acoperi cu lichid. Se lasa 10 minute la marinat, la temperatura camerei.
Se fierbe broccoli la abur 3-4 minute, pana devine fraged- crocant. Se raceste sub jet de apa rece. Se scurge.
Intr-o tigaie mare de teflon, se incinge uleiul la foc puternic. Se pune carnea. Se prajeste rapid 2 minute, pana devine roz. Se scoate din tigaie.
Se pun in tigaie ciupercile, ardeii grasi, pastaile de mazare, ceapa verde, ghimbirul si boiaua de ardei. Se prajesc rapid 3-4 minute, pana cand pastaile de mazare devin fragede-crocante.
Intr-un castron se amesteca supa de pasare cu restul sosului de soia, otetul si amidonul, pana se omogenizeaza. Amestecul se toarna in tigaie. Se da in clocot. Se adauga broccoli. Se mai lasa pe foc 2 minute.
Se scurge carnea. Se adauga in tigaie. Se lasa inca 30 de secunde pe foc. Se serveste imediat.

remedii celulita spunea...

Foarte bun articolul!