

(cine s-a gandit instantaneu la spălat caprele Rianei are un bonus)
Prima dată şi întâia oară m-am gândit să cultivăm zmeură şi afine. Mărturisesc că am fost mişeleşte împins către această gândire de rafturile de la MegaImage pe lângă care băleam privind menţionatele producte la 3 euro suta de grame. Deci mercantilism sălbatic + lacomie nativă = bad ideea. Costurile culturii şi întreţinerii ei, hai chiar şi costurile recoltării sunt modice. După care însă, te aflii în creierii munţilor, la jdesute de kilometri de cineva dispus să-ţi dea ţie, agricultor cinstit şi cu frică de fisc, fie şi un sfert din sumă. Asta implică, refrigerare, transport, alea alea. Nu ar fi grav daca zmeura de exemplu nu ar fi un produs atat de perisabil. Şi nici afinele nu se simt mult mai bine trămbălate prin camioane in luna august la 35 de grade. Aşa că am mai făcut puţină cercetare de piaţă (aici intră emoticonul ăla de-i zice “smug”). Şi am dat de cătina albă. Personal nu am măncat/băut/prizat/folosit ca unguent niciodata boschtele ăsta. Se pare însă că o felie sănatoasă – la propriu şi la figurat – de populaţie o face. Şi apoi, nu tre’ să alergăm ca nebunii după cetăţeni care doresc să îngurgiteze cătină proaspătă cu găleata. Se vinde foarte bine cătina in miere, şi mai ales uleiul de cătină. Mai ales adică între 150 şi 500 euro per litru de ulei. Şi cică la un hectar de cătină poţi avea între 170 şi 1200 de litri de ulei, depinde de soi şi de anul de producţie. Recolta maximă, începând cu anul 5 şi până în anul 20-25. Mă declar satisfăcut cu o producţie de ulei la o cincime din cea menţionată pe siteurile de specialitate. Ei zic 150.000 euro /an/hectar la un cost de producţie de 2500 de euro/an în primul an (include costul butaşilor) şi în jur de 500 de euro pe an în anii următori dacă mergi pe varianta ecologică, bio, alea alea. Dacă nu, e ceva mai ieftin. Eu mă declar satisfăcut dacă scot 35.000 de euro la hectar.
Bun. Două zile de somn sănatos... hmmm... gândire profundă voiam să zic, şi mă simţ în stare să continui. Pensiunea va fi, deci, una cu circuit închis, club privat, “recomandations only”. Altfel, dacă vrea cineva necunoscut să beneficieze, să facă bine să vină cu scrisoare de la părinţi, recomandare de la vecini, preot, imam, comandant militar şi toţi profesorii de limba şi literatura română clasele I-XII. Dixit!
Sau poate fi chiar o casă de creaţie – îţi închiriezi mata casa din oraş pe 6 luni, ne dai nouă 250 de euro pe lună şi beneficiezi de o cameră personală, cu baie, mănânci cu noi la masă ce e de mâncare, dacă vrei ceva special îţi cumperi, şi stai şi scrii – pictezi – ciopleşti – cujeţi cât doreşti.
Păreri?
Trei e despre sursele de venit.
Că doar n-om sta toată ziua să bem lapte, smântănă, să mâncam unt şi brânză, găini, legume şi palincă. Adică şi asta... nika de zis, da tre’ şi bani de-o ţigară fină, o bere rece, un internet, un cablu TV, hârtie de budă, telefoane, curenţi, excursii în Caraibe şi... dar mă rog, divaghez şi sunt sigur că ati prins ideea.
Prima schemă piramidală e aia cu închirierea proprietăţilor deţinute prin oraşe. La situaţia actuală să zicem că ne-ar aduce un venit aproximativ de 1000 de euro la 5 persoane. (5 suntem cei care – deocamdată - vom participa la “retragere”, despre asta vom vorbi însă puţin mai încolo). Ţigările şi hârtia de budă sunt deci rezolvate, excursia în Caraibe e încă problematică.
Noa, pentru aceea ma gândeam la următoarele: să folosim vreo doo camere pe post de pensiune, sa cultivăm ceva vandabil, sa creştem ceva vandabil, să producem ceva vandabil ori să încercăm să ne vindem trupşoarele plăpande doritorilor. Din păcate, toate aceste activitaţi lucrative au un defect major... intră în contradicţie cu activitatea principală, care după cum am stabilit de comun acord, este de a sta cât mai mult pe un sezlong pe terasă în scop de privit dealurile, cartea sau liniştea. Aia cu pensiunea mă face să tremur nervos la imaginea unei famelii întinse, proprietară a vreo 4 copii plus una bucata casetofon doldora de manele, alergându-mi gainile, urcând cu pârâituri disperate în meri, călarind vacile şi încercând să mulgă tot ce prind prin ogradă. Alealalte implică – brrr – muncă – brr. Întrerup îngrozit de această idee, m-a luat aşa o slăbăciune. Voi continua.