14 mai 2012

Messing with the Carpathian Garden


Cel mai tare si mai tare ma enerveaza doo lucruri. In primul rand ma enerveaza sa tai copaci fara sa pun ceva in loc. Si cand zic ceva ma refer la alti copaci. Si dupa asta, cel mai tare ma enerveaza ca copacii aia pe care ii pui in loc au nevoie de jde ani sa creasca cat aia de i-ai taiat. Asta e tare frustrant. Cel putin la fel de frustrant ca momentul ala in care vrei si tu un strop de umbra in curte, un copac stufos ca sa nu-i mai vezi vecinului copchii cretini alergandu-se prin curte. Plantezi mata copacul si stai si astepti. Si stai si astepti. Si astepti. Si stai. Si in cativa ani iese din pamant o nuielusa pe care intr-o clipa de neatentie ti-o mananca gasca. (Apropos de gaste. Floricel zice ca vrea gaste. Zice sa le tinem in jacuzzi. Nush ce sa spun, ma mai gandesc.)
Asa ca invatzand io internetu' pe de rost iete ce am gasit. Muntii nostrii vor mirosi a  Paulownia!


Paulownia, arborele Printesei, si-a capatat numele in onoarea printesei Anna Pavlovna (1795-1865), fiica tarului Paul I al Rusiei si sotia printului ( mai tarziu rege) William al Olandei (1792 - 1849). Acest arbore exotic originar din China se remarca prin portul si inflorirea sa abundenta de la inceputul primaverii dinaintea infrunzirii. Atunci se deschid mari corole liliachii asemanatoare ca forma gurii leului, dispuse in inflorescente tip panicule terminale, lungi de 30-60 cm, care emana un parfum discret de violete.

Paulownia se remarca de asemenea prin cresterea sa foarte rapida de circa 3 metri pe an in primi ani precum si prin frunzele sale foarte mari ce pot atinge 60 cm in diametru. Datorita perisorilor existenti pe partea inferioara a frunzelor si a petiolului, arborele este un bun absorbant al zgomotelor.

1. Creste foarte rapid putand umbri o zona in timp record.
2. Infloreste abundent primavara, inainte de infrunzire, cu flori mari liliachii.
3. Frunzele au marimea unei urechi de elefant.
4. Alunga insectele, absoarbe zgomotul si praful.
5. Daca este taiat sau vatamat se regenereaza foarte rapid.
6. Lemnul sau este foarte usor asemanator celui de balsa, se usuca rapid fara sa se crape sau deformeze
7. Florile sant foarte apreciate de albine pentru productia de miere.
8. Frunzele  sale  se  pot  folosi  cu  succes  pentru  furajarea animalelor.
9. Valoarea comerciala a lemnului este comparabila cu cea a celui de nuc.
10. Se adapteaza foarte bine in mediul citadin plin de praf si noxe.

Paulownia este rezistent Ia contorsionare (creste drept),este rezistent Ia contractie
(nu se despica) si in general rezistent Ia deformari. Are un lemn frumos,curat si neted.Nu are noduri.
Proprietatile sale de granulatie fina fac din Paulownia un copac cu lemn exceptional de potrivit pentru barci, paleti, mobilier de uz casnic, precum si placaj, case, prefabricate, semifabricate si panouri interne de constructie.
Paulownia este de asemenea crescut ca o sursa durabila de bio-combustibil,un pas decisiv spre rezolvarea crizei energetice mondiale.
Copacul natural se regenereaza de Ia sistemele existente de radacina, castigand pe merit apelativul de copacul pasarii Phoenix.
Aceasta inseamna ca se pot recolta intre minim 3 si maxim  5 rotatii de crestere a lemnului fara a fi nevoie de replantare.
Frunzele sale au o crestere rapida si au o capacitate imensa de absorbtie de bioxid de carbon.
Sistemul sau de radacini profunde ii da posibilitatea de a ecologiza suprafete degradate de sol. Radacinile sale adanci permit, de asemenea imbunatatirea calitatii solului si sa mentina sisteme subterane de apa.

CALITATI ESENTIALE
Este copacul cu cea mai rapida crestere din lume. Este perfect ornamental, are flori superbe.

PROPRIETATILE LEMNULUI
Este un lemn usor (de 2 ori mai usor decat stejarul).
Este de 2 ori mai rezistent Ia foc decat lemnul obisnuit de fag.
Este un lemn cu un grad foarte redus de umiditate. El insusi nu este afectat de umezeala.
Este un foarte bun izolant.
Este usor de uscat, uscare in aer liber in 30-60 zile. Are o foarte buna prelucrabilitate.

Viteza de crestere   
   
an 1    -     4 - 5 (m) diametru 8-10 cm

an 2    -     10 - 12 (m) diametru 16-20 cm

an 3     -    15 - 20 (m) diametru 24-30 cm   

UTILIZARE PENTRU BIOMASA
Este o planta energetica. Creste si se recolteaza precum orice copac,dar poate deveni lemn de foc, brichete si, desi arde Ia temperaturi mai mari, degaja multa energie.

BENEFICII
Costurile infiintarii culturilor de Paulownia si a ingrijirii lor ajung Ia aproximativ 4000 euro/ha.
Veniturile din prelucrarea lemnului si utilizarea sa ca biomasa depasesc 30.000 euro pentru acelasi ha.In plus 1 ha.de Paulownia retine anual circa 1200 t. dioxid de carbon.

Cat costa o platatie de Paulownia pentru 1 ha de teren?
Un arbore la 8 saptamani de viata, moment in care se recomanda plantarea in perioada Martie-August costa 6-8 euro/buc + TVA pret variabil in functie de cantitatea comandata.
Putem concluziona ca pentru 1 ha de teren plantat cu Paulownia EU investitia necesara este de aproximativ 4.000 euro + TVA/1 ha.

Cand se poate incepe exploatarea?
Cultura de Paulownia EU necesita taierea arborelui de la baza dupa 6 luni de viata, deoarece acest fapt va duce la o crestere fara coronament si perfect dreapta de minim 5 m ceea ce va spori productia de cherestea de tip A. Exploatarea se poate incepe dupa 3 ani cu o productivitate maxima.

Cat pot castiga?
Pentru fiecare arbore de Paulownia EU se poate obtine minim 50 euro/buc, suma garantata prin contract.

Investitie initiala in arbori  - 4000 euro+TVA/1 ha      
Venit dupa 3 ani - 30.000 euro/ha  
Venit dupa 6 ani  - 60.000 euro/ha  
Venit dupa 9 ani - 90.000 euro/ha


7 mai 2012

Stop si de la capat.

Intalnirea cu arhitecta de saptamana trecuta a fost oarecum dezamagitoare. Facuse un plan cam complicat, cu o multime de cotloane si holisoare intunecoase. I-am multumit fromos si am anuntat-o ca o sa-i trimit cam ce vrem noi acolo, si domnia sa sa refaca planurile noastre in asa fel incat sa nu cada casa, si sa le semneze la sfarsit ca sa putem face actele cu ele. Cam asta a iesit pana in momentul de fata, astept pareri si idei daca aveti vre-una si daca mai citeste cineva blogul asta desigur. :))










Am ramas dator cu planul. Iete planul.